De Grand Prix van Emilia-Romagna is een prooi geworden voor Lewis Hamilton. De Britse coureur van Mercedes boekte op Imola, waar de dertiende race van het Formule 1-seizoen verreden werd, na een uitgekookt gereden wedstrijd zijn 93ste grandprixzege.

Max Verstappen wist na driekwart race Valtteri Bottas te verschalken en leek op weg naar de tweede plaats. Een klapband gooide echter roet in het eten. Bottas kreeg daarmee de tweede plek in de schoot geworpen, terwijl Daniel Ricciardo als lachende derde zich ook op het podium mocht melden.

Bottas, vertrokken van polepositie, ging prima van start en pakte meteen de leiding. Hamilton kwam minder goed weg en zag Verstappen optimaal profiteren. De Limburger schoof op naar de tweede plaats.

Na pitstops van Bottas en Verstappen zag Hamilton zijn kans schoon. Zonder verkeer voor hem slaagde de leider in de WK-stand, die keer op keer snellere rondes afleverde, erin langzaam maar zeker het gat met zijn achtervolgers te vergroten.

Toen de marge groot genoeg was – zo’n 27 seconden – voor een veilige bandenwissel, kreeg de Brit ook nog een virtual safety car in de schoot geworpen, waardoor hij ook na zíjn pitstop nog altijd riant het veld aanvoerde. Met Bottas achter hem had Mercedes, zoals zo vaak dit seizoen, de touwtjes weer strak in handen.

Druk op ketel

Verstappen bleef rondenlang op ongeveer één seconde van Bottas hangen, maar op de drs-stukken steeds net iets meer. Te veel dus om een inhaalmanoeuvre in te zetten. De Limburger bleef echter de druk op de ketel houden. Na een tweede foutje van de Fin, die met zijn achterbanden in het grind terechtkwam, sloeg Verstappen alsnog toe.

Lang duurde het feest niet. In ronde 52 stond Verstappen plots naast de baan, met een kapot rechterachterwiel. En zo bleek ook de derde race van het seizoen op Italiaanse bodem de Red Bull-kopman niet goed gezind: weer geen punten.

De safety car kwam de baan op, waardoor het veld weer ineenschoof. Dat deerde de Mercedes-bolides niet. Hamilton, die de race afsloot met de snelste raceronde en daar een extra WK-punt aan overhield, en Bottas namen snel afstand van de rest, van wie Ricciardo uiteindelijk de gelukkigste was.

Record voor Mercedes

Dankzij de dubbelslag kan Mercedes, hoewel er nog vier GP’s op het programma staan, de constructeurstitel niet meer ontgaan. Het is voor het zevende jaar op rij dat de renstal aan het langste eind trekt, een record in de Formule 1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *